Feest van Don Bosco

31 januari is een belangrijke dag voor de Don Boscobeweging in heel de wereld. Dan vieren we namelijk het feest van Don Bosco. Dat gebeurt op heel verschillende manieren: op sommige plaatsen heel uitbundig en met honderden jongeren, op andere plaatsen iets eenvoudiger met een klein groepje mensen die zich door hem laten inspireren.

Wist je trouwens dat het feest van Don Bosco elk jaar wordt gevierd op de dag waarop hij in 1888 gestorven is? Het kan misschien een beetje vreemd lijken om feest te vieren op iemand zijn of haar– sterfdag, maar in de christelijke traditie is het eigenlijk normaal dat een heilige zoals Don Bosco gevierd wordt op de dag dat hij of zij stierf: je kunt het bekijken als de ‘geboortedag’ in de hemel, bij God. En dat mag natuurlijk gevierd worden.

Feest vieren bij Don Bosco bestond in zijn tijd al uit een paar vaste elementen: hij bracht zijn jongeren samen in de kerk om samen met hen te bidden en te danken, hij zorgde ervoor dat ze lekker konden eten en er was altijd ruimte voor spel en ontspanning. Dat gebeurde in een familiale en vriendschappelijke sfeer, want een feest moest écht feest zijn. Ook spel en ontspanning horen er natuurlijk bij: een groot stadsspel, een quiz, een activiteit met de animatoren en, waarom ook niet, een fuifje … Heb je van al dat feesten honger en/of dorst gekregen? Samen eten is verbondenheid vieren.

Zelf het feest van Don Bosco vieren? Zeker doen! Om zo een feest uit te werken kun je je laten inspireren door wat Don Bosco zelf belangrijk vond. Hij reikt namelijk zelf een paar eenvoudige bouwstenen aan die je op weg zetten om echt te feesten in Don Boscostijl. Dat wil zeggen dat er ruimte is voor een bezinnend moment of een viering. Daarin kun je stilstaan bij de figuur van Don Bosco en danken voor de inspiratie die hij aan zoveel mensen geeft. Kijk gerust eens op avondwoordjes.be voor wat inspirerend materiaal. 

Mooi feest van Don Bosco!