Aanrader voor iedere jeugdwerker!

Rani nam deel aan VOICES OF YOUTH van Don Bosco Youth-net

Afgelopen zomer trok hoofdanimator Rani Mein een week naar het Hongaarse Boedapest voor de cursus ‘Voices of Youth’. Deze studiesessie werd georganiseerd door Don Bosco Youth-Net en had als doel om jongerenwerkers uit allerlei landen met elkaar in gesprek te brengen.

Tijdens ‘Voices of Youth’ werd Rani ondergedompeld in de thema’s belangenbehartiging en mensenrechten. “Ik wist wat het thema was, maar niet goed wat ik precies van de cursus moest verwachten”, legt de 20-jarige hoofdanimator van Speelplein Don Bosco Halle uit. “Ik ben dus erg open-minded naar Hongarije vertrokken.”


Waarom sprak dit thema jou zo aan?

“Ik ben iemand die wil opkomen voor mensen die niet voor zichzelf kunnen spreken. Iedereen heeft basisrechten en ik vind het belangrijk dat iedereen ook krijgt waar hij of zij recht op heeft. Zowel in mijn studie orthopedagogie als op het speelplein kom ik heel veel in contact met kinderen met een 'andere' achtergrond. Dankzij deze cursus kon ik leren hoe ik die mensen ook op een hoger niveau kan helpen.”

Je wist eerst niet goed wat te verwachten. Is het uiteindelijk meegevallen?

“Absoluut! We waren met een 20-tal jongeren uit ­negen landen: Spanje, Frankrijk, België, Duitsland, Slowakije, Malta, Italië, Armenië en Litouwen. In het begin had ik wat stress, maar eigenlijk voelde ik me al snel ‘thuis’.

Je merkte dat je met allemaal mensen uit de Don Boscowereld samenzat en dat iedereen het jongerenwerk ­gemeenschappelijk had. Het was een hechte en open groep, waar iedereen op een respectvolle manier verhalen en meningen met elkaar kon uitwisselen.”

“ Ik voelde me op mijn gemak, het was een veilige omgeving. Ik kon hier vrijuit spreken."

Was dat dan ook het belangrijkste van de cursus: het uitwisselen van ervaringen?

“Ja en nee. Natuurlijk was het enorm inspirerend om te horen hoe het er bij andere jongeren en in andere landen aan toegaat, maar daarnaast was er natuurlijk ook tijd voor de nodige expertise. Er werd gewerkt met verschillende methoden en er zijn ook sprekers van Don Bosco Green Alliance en Eduxo komen spreken over hun campagnes. Zo leerden we onder andere hoe je zelf een campagne opstelt, wat je allemaal moet doen, wie je moet aanspreken, enzovoort.”

Dus nu zou jij perfect zelf een campagne kunnen opstarten?

“Dat hebben we zelfs al gedaan! (lacht) Tegen het einde van de week hebben we in kleine groepjes een eigen campagne mogen opstarten. Ik heb samen met een meisje uit Italië en twee meisjes uit Spanje een campagne rond seksueel ­grensoverschrijdend gedrag in Europa opgestart. Ons doel is om die straffen gelijk te stellen. Tijdens de cursus hebben we geleerd welke stappen we moeten zetten en nu zijn we van plan om die kennis uit te breiden, partners te zoeken en de campagne écht te realiseren.”

Het was dus niet alleen een oefening?

“Nee, inderdaad. Ik had aan het begin van de cursus nooit gedacht dat ik zou weggaan met het idee om een eigen campagne te realiseren. Nu heb ik via WhatsApp nog altijd contact met de andere meisjes om ervoor te zorgen dat we onze campagne ook in de realiteit kunnen verwezenlijken. ­We spreken elkaar vooral online, maar misschien dat we in de verdere toekomst nog eens in real life samenkomen.”

“  We leerden over mensenrechten en belangenbehartiging en hoe je een campagne opstelt en écht kan realiseren.”

Jij bent ook hoofdanimator en pleinleiding op speelplein Don Bosco Halle. Heb je ook bepaalde zaken opgestoken die je mee kan nemen naar het speelplein?

“Tijdens de cursus hebben we vooral op macroniveau gewerkt, maar ik denk wel dat ik op het speelplein nu ook met de nodige kennis van zaken bepaalde thema’s kan aankaarten, ­bijvoorbeeld rond jongeren die het minder breed hebben.

We doen daar op ons speelplein al heel veel voor, maar we kunnen ook proberen om kwetsbare jongeren te helpen met hun thuissituatie. Bijvoorbeeld door andere organisaties aan te spreken om samen te werken. Ik heb mijn verhaal al met heel wat mede-animatoren gedeeld en zal zeker een en ander op de vergaderingen aanhalen.”

Nog een vraagje om af te ronden: zou je dit aan andere animatoren aanraden?

“Zonder twijfel. Ik hoorde dat er nog een cursus rond mentale gezondheid in het jeugdwerk aan zit te komen en daar wil ik zeker ook aan deelnemen. Ik denk dat het gewoon heel interessant is om dit mee te maken. ­

Enerzijds omdat je enorm veel bijleert over relevante thema’s, anderzijds omdat de sfeer ook gewoon top is. Ik ben normaal iemand die eerder gesloten is, maar omdat ik me zo op mijn gemak voelde en in een veilige omgeving terechtkwam, kon ik vrijuit spreken. Ook de vrije momenten zorgen voor een meerwaarde: de stad verkennen, een internationale avond met allemaal gerechten uit verschillende culturen, spelletjes spelen, samen zingen, enzovoort. Kortom: een aanrader voor iedereen!”