Joni,
Op kamp in Barasona in Spanje

Via via kreeg ik te horen dat Don Bosco goed is in het organiseren van vrijwilligersreizen, bovendien op een budgetvriendelijke manier. Lokaal eten inbegrepen, accommodatie inbegrepen, enz. Kortom, alles zou geregeld zijn. En dat was het enige wat ik moest weten om me verder in de organisatie te verdiepen.

Ik heb er jaren naar uitgekeken om in de zomer dat ik 18 jaar werd vrijwilligerswerk te doen, maar dat verliep net iets minder vlot dan ik gehoopt had. Ik was dan ook kieskeurig. Ik zou talen gaan studeren, dus ik dacht: waarom zou ik mijn vrijwilligerswerk niet combineren met de taal waarin ik me wil specialiseren? En zo kwam ik op Barasona in Spanje, een tiendaags kinderkamp begeleid door salesianen en georganiseerd door Spaanse vrijwillige animatoren. Samengevat: een en al Spaans.

Op 8 juli 2017 kwam ik 's avonds laat aan. Een van de lokale animatoren, Manguel, wachtte me op met een bordje waar mijn naam op geschreven stond. Tijdens de autorit werd het duidelijk dat hij mijn vertaler van de week zou zijn. En zo reden we in de Jeep van de salesiaan Ignacio naar het kamp waar ik verwelkomd werd met heerlijke tortilla, bereid door de twee Spaanse 'cocinas' van de week.

Het is moeilijk om een tiendaagse ervaring beknopt aan jullie uit te leggen, but let's give it a try. Barasona in Monzón is ongelofelijk mooi om te verblijven. Je zit midden in de Pyreneeën. Maria José, de contactpersoon ter plaatse, beschreef de locatie als 'in the middle of nothing'. Ik dacht dat ze overdreef, maar: geen service, geen internet, geen tv, geen auto's. Uiteindelijk bleek wel dat er niets méér nodig is dan een kamp midden in the middle of nothing om een geweldige week te beleven met kinderen. De weekplanning was tot in detail ingevuld met activiteiten om de kinderen bezig te houden. ’s Avonds, nadat de kinderen waren gaan slapen, hadden de animatoren nog een avondmeeting om de dag te overlopen. Het werd me snel duidelijk dat de animatoren zich volledig inzetten voor de kinderen.

"Barasona in Monzón is ongelofelijk mooi om te verblijven." Joni

De dagen bestonden uit vrij spel, georganiseerde spelletjes en daguitstappen. En als je geluk had, zat je ’s avonds in de bergen naar de sterren te kijken, wachtend op een groepje kinderen. Van een kinderkamp waar het dagelijks rond de 35°C was, zul je het wel geloven als ik zeg dat waterspelletjes de topfavoriet waren voor iedereen. Daarnaast was er nog een andere oplossing tegen de hitte: een busrit van tien minuutjes van ons kamp verder was er een meer genaamd Barasona. Manguel, mijn vertaler, vertelde me een verhaal over Francisco Franco die meren aanlegde als hij merkte dat mensen ongelukkig waren over de politiek. De meren toonden aan dat hij de economie bevorderde. Dat is waarom er in Spanje, vooral in de Pyreneeën, veel meren zijn. Barasona was werkelijk prachtig. Met het eindeloze zicht op water leek het eerder een zee te zijn.

Ik zou je de hele weekplanning kunnen uitleggen maar volgens mij lijkt het me zowel voor jou als voor mij interessanter mocht je zelf op ontdekking gaan. Ik garandeer je dat het de moeite waard is! Een heerlijke tiendaagse break van de buitenwereld met alleen maar focus op plezier, en met een grote dosis liefde van de kinderen.