"Ik ben vooral blij dat ik echt mezelf kan zijn bij iedereen! "

Caro Luijs, oud-speelplaatsanimator en 3 jaar actief bij Imago.

Hallo, mijn naam is Caro Luijs. Ik ben 18 jaar en kom uit Wijchmaal in Limburg. Ik zat zes jaar in het middelbaar op een Don Boscocollege. ­Daar hebben we al heel snel geleerd waar Don Bosco voor staat. Ik ben er al heel snel in contact gekomen met de Don Boscosfeer.
In het eerste middelbaar kregen we bij het vak godsdienst lessen over Don Bosco’s leven. Ik kende toen Bosco Base en de speelpleinwerkingen nog niet. Don Bosco is een figuur voor mij die heel veel heeft betekend voor jongeren die het niet goed hadden. Ik vind het knap hoe hij het initiatief genomen heeft om toch voor hen te zorgen.
Kijk nu wat er daar allemaal uit ontstaan is!

Op onze school had je ook een animatorenwerking. Daar organiseerden animatoren elke middagspeeltijd activiteiten voor de eerstejaars. In het vierde middelbaar besloot ik samen met mijn goede vrienden om speelplaatsanimator te worden op school en op vakantiewerking Imago. Ik leerde tijdens het jaar heel veel bij, waardoor ik er in de zomer klaar voor was om alles te geven voor de jongeren op het speelplein. Uiteindelijk ben ik op school ook hoofdanimator geworden en dat gaf me een boost.

Op elk speelplein en elke school van Don Bosco merk je echt wel de sfeer die daar zit en de banden die je hebt met leerkrachten, animatoren en jongeren. Dat vind ik er echt heel geweldig aan.

Ik twijfelde om naar vakantiewerking Imago te gaan. Ik had wat schrik dat het mij niet zo goed zou lukken. Toch voelde ik mij er meteen thuis. Vakantiewerking Imago is geen speelplein als alle andere. Wij focussen op de leeftijd van 13-15 jaar en de speelpleinwerking vindt ‘s avonds plaats voor de jongeren, van 18 tot 21.30 uur. Misschien gek voor sommige mensen, maar ik vind het iets unieks. In de loop van het jaar zijn we al bezig met activiteiten te maken in groepjes. Dat kunnen de gekste dingen zijn, want daar houden wij van. Ik vind het fijn om met die leeftijd te werken, want de jongeren zijn gewoon open en verrassen me nog vaak. Animator zijn op Imago en op school heeft mij veel veranderd. Eerder was ik nog niet zo open, maar in vergelijking met nu ben ik dat wel. Ik sta open voor iedereen en kan altijd wel met iedereen omgaan. Ik heb zelf gezien hoe ik ben gegroeid en daar ben ik wel trots op.

Dit is mijn derde jaar als animator. Nog niet lang, eigenlijk, maar toch heb ik al heel veel leuke momenten meegemaakt die ik nooit zal vergeten. Animator zijn vind ik heel leuk. Als jongere heb je nooit echt door hoeveel tijd erin kruipt om een activiteit te maken, maar toen ik animator werd, besefte ik het toch heel snel. Als eerstejaars animator was ik nog fel aan het letten op wat ik fout of goed deed, maar nu in mijn derde jaar probeer ik echt meer te genieten en mezelf te zijn. Ook vind ik het geweldig om mensen te leren kennen.

Wat ik nog moeilijk vind, is avondwoordjes geven. Dat is wel een bekend iets dat in elke Don Boscovereniging terugkomt. Ik vind het moeilijk hoewel ik het echt een mooi onderdeel vind. Ik ben altijd een open persoon en heel uitbundig en om dan iets serieus door te geven aan de jongeren, dat vind ik nog wat moeilijk.

De waarden respect en vriendschap zijn belangrijk voor mij. Ik vind het heel erg belangrijk dat mensen respect hebben voor elkaar, ook al mag je elkaar niet. Vriendschap is voor mij ook belangrijk omdat je zoveel van elkaar kan leren en je er voor elkaar kan zijn. Die twee dingen vind ik zeker op vakantiewerking Imago. Het maakt voor niemand uit hoe je eruitziet, of je gek wilt doen, enzovoort. Bij ons is iedereen altijd welkom. We praten er ook vaak open over als we het ergens niet mee eens zijn, maar dat is bij elke samenwerking het geval.

Mijn beste momenten op Imago? Ik heb niet één specifiek iets. Wel mensen leren kennen en leren van elkaar. De ­speciale activiteiten zijn ook wel mijn ding: nachtspel, de nacht, Adventure Weekend – dat ik dit jaar zelf heb voorbereid met mijn groepje – enzovoort.

Om af te sluiten wil ik je echt meedelen: als je nog twijfelt om animator te zijn of om naar een speelplein te gaan, ga echt!
Het heeft mij op een positieve manier veranderd.