Gewoon, zomaar

Gewoon, zomaar

Waar

Dit avondwoordje houd je best op een plaats die uitnodigt tot stilte, bezinning en/of gebed. Misschien is er een kapel verbonden aan jouw werking? Dan is dat de ideale plaats voor dit avondwoordje.

Inhoud

We gebruiken een kaars als symbool voor jezelf wegschenken aan een ander.

lied of tekst

De tekst van de “De kaars”. Nadien kan het licht “Geef licht” van Stef Bos beluisterd worden.

Sfeer

Zorg ervoor dat de ruimte volledig donker is, op één brandende kaars na. Je kiest best niet voor een theelichtje, maar voor een iets grotere kaars. Rond de brandende kaars plaats je theelichtjes (even veel theelichtjes als er aanwezigen zijn).

Verloop

Inleiding

  • De deelnemers komen rustig binnen.
  • De deelnemers gaan in een cirkel zitten, rond een grote, brandende kaars.

De ruimte is volledig donker.

Midden

  • Je begint, zonder inleiding, de tekst rustig voor te lezen. Indien je de tekst liever laat beluisteren, kan dat via deze link. Let wel: de tekst van op Youtube is lichtjes anders dan de tekst in bijlage.
  • Nadat de tekst is voorgelezen laat je een aantal seconden stilte. Je geeft de opdracht dat elke aanwezige een theelichtje en een briefje (dat onder het theelichtje ligt) neemt. Iedereen krijgt even de tijd om na te denken over twee mogelijke vragen:

Voor wie probeer jij licht te zijn?
Wie is voor jou een lichtpunt in je leven?

De deelnemers schrijven een kort antwoord op (een van) deze vragen.
Als de deelnemers een antwoord hebben geschreven, steken ze het theelichtje aan aan de grote kaars en plaatsen hun kleine lichtje in de buurt van het grotere licht. Hun briefje plaatsen ze onder hun theelichtje.

Terwijl de deelnemers deze opdracht doen, kun je rustige muziek laten horen. Muziek van Ludovico Einaudi is hiervoor wel gepast.

Slot

  • Om het avondwoordje af te sluiten, kun je een aantal briefjes voorlezen. Zorg er wel voor dat dit anoniem gebeurt, want dat verhoogt de veiligheid.

Je kunt het avondwoordje afsluiten met het lied “Geef licht” van Stef Bos


Tags:
licht
lichtpunt
Avondwoordje by Bosco Base www.avondwoordjes.be