Oratorio

Het oratoriocriterium

Oratorio

Het oratoriocriterium

Waar

Je doet dit op een plaats die voor jou, als begeleider van dit avondwoordje, betekenisvol is.

Inhoud

We verkennen de vier oratoriocriteria van Don Bosco. Dat zijn elementen die in elk Don Boscowerk over de hele wereld herkenbaar (zouden moeten) zijn. 

Verloop

Inleiding

 • De deelnemers nemen op een rustige manier plaats.

De deelnemers gaan in een cirkel zitten. Zorg ervoor dat je in het midden van een cirkel vier pictogrammen kan leggen.

Midden

 • Bij het begin van het avondwoordje heet je iedereen welkom. Je vertelt een anekdote over jouw eerste speelpleinervaring. Je kunt in een doorlopend verhaal de antwoorden op onderstaande vragen geven:

Wanneer ben je op het speelplein toegekomen?
Wat was je gevoel toen je de eerste keer op het speelplein kwam?
Wat viel je de eerste dag/dagen op?
Ben je alleen naar het speelplein gekomen of kende je er al wat mensen?
Wat heb je geleerd op het speelplein?
Welke anekdote blijft je het beste bij?

 • Probeer je verhaal te koppelen aan een van de vier elementen van het oratoriocriterium. Geef een korte uitleg over dat ene element:

thuis/leefplaats

 • een plaats waar jongeren zich thuis kunnen voelen
 • Don Bosco zorgde er vaak letterlijk voor dat jongeren een thuis hadden. In zijn eerste oratorio ving hij, samen met zijn moeder, kinderen en jongeren op die op straat leefden.

school/leerplaats

 • een plaats waar je iets kan leren over jezelf, je omgaan met anderen; een plaats waar je verantwoordelijkheid leert opnemen.
 • Don Bosco zorgde ervoor dat jongeren een beroep konden leren. Als student heeft Giovanni heel wat verschillende werkjes gedaan om zijn studies te kunnen betalen (o.a. schoenmaker). Later kon hij die dingen aanleren aan de jongeren, zodat ze goed gevormd waren en makkelijker werk konden vinden.

parochie/zinplaats

 • een plaats om stil te staan bij een aantal dingen van het leven; een plaats om stil te vallen.
 • Don Bosco was in de eerste plaats priester. Hij haalde de kracht om zijn engagement te doen uit zijn verbondenheid met God. Hij nam de jongeren daarin ook mee.

speelplaats

 • een plaats om je te ontspannen en uit te leven
 • Don Bosco vond dat jongeren ook kansen moesten krijgen om zich op een gezonde manier te ontspannen en om te spelen. Hij zorgde er vaak ook voor dat jongeren ook door zich te ontspannen hun talenten konden tonen en ontwikkelen.

Leg het bijhorend pictogram in het midden van de cirkel. Nadien geef je kort uitleg over de andere drie elementen die je niet hebt behandeld. Je kunt eventueel ook de link leggen met Don Bosco, al hoeft dat niet.

 • Als je met twee of meer dit avondwoordje houdt, kun je allemaal een persoonlijke ervaring delen, die gelinkt kan worden aan een element van het oratoriocriterium.

Aan het einde van het avondwoordje heb je vier pictogrammen liggen in het midden van de cirkel. Indien mogelijk kun je de belofte doen aan de groep dat je de rest van de week de vier pictogrammen op een bepaalde plaats op het speelplein zal hangen. Kun je er ook een opdracht aan koppelen om er een selfie mee te nemen en die naar jou te laten doorsturen?

Slot

 • Dit is een persoonlijk avondwoordje. Je kunt het dan ook afsluiten met een lied dat je meteen doet denken aan het speelplein, ook op momenten het geen speelplein is.

Tijdens het lied kan iedereen in stilte nadenken op welke manier zij het oratoriocriterium op de werking in praktijk zien.


Tags:
oratorio
leefplaats
leerplaats
zinplaats
speelplaats
Avondwoordje by Bosco Base www.avondwoordjes.be