Mamma Margherita

Mamma Margherita

Waar

In/aan de keuken van het speelplein.

Inhoud

We leren Mama Margherita kennen als de moeder van Don Bosco. Zonder haar zou het werk van Don Bosco er wellicht helemaal anders hebben uitgezien.

Sfeer

  • Je zorgt dat de keuken er ook als keuken uitziet. Er mogen dus wat kookpotten staan, kruiden, keukengerei … De keuken is het kloppende hart van een huis.

Vooraan staat een afbeelding van Mama Margherita, de mama van Don Bosco.

Verloop

Inleiding

de deelnemers komen rustig binnen

Midden

  • Je legt kort uit waarom we in de keuken verzamelen. Hiervoor kan je je baseren op onderstaande tekst:
    De keuken is het kloppende hart van een huis: samen koken schept een band, er worden verhalen verteld en door te koken draag je zorg voor anderen. Dat was ook in de tijd van Don Bosco zo. Wanneer Don Bosco in 1846 zwaar ziek wordt en uitgeput raakt, zweeft hij tussen leven en dood. Zijn jongeren bidden letterlijk dan en nacht voor zijn genezing, die er gelukkig komt. De dokters schrijven Don Bosco wat rust voor. Daarvoor keert hij terug naar de Becchi, de heuvel waar hij is opgegroeid. Zijn mama, Mama Margherita, draagt goed zorg voor hem. Na een aantal maanden keert hij terug naar Valdocco. Hij vraagt zijn moeder om met hem mee te komen: zo kan ook zorg dragen voor de vele kinderen en jongeren die vaak geen mama meer hebben of alleen in de grootstad Turijn aankwamen. ze is 58 jaar wanneer ze haar vertrouwde omgeving verlaat, een onzeker bestaan tegemoet. De laatste 10 jaar van haar leven is ze niet enkel voor haar zoon Giovanni een mama, maar ook voor veel kinderen en jongeren. Zo blijft ze voor altijd Mama Margherita.

Aan de hand van een aantal symbolen uit de keuken, schets je wie Mama Margherita geweest is. Je neemt deze symbolen telkens ter hand (je haalt ze bv. van het aanrecht of van het vuur of uit het keukenrek …) en houdt ze in de hand wanneer je ze bespreekt.
- kruiden
- ovenwanten
- ...


Tags:
mama
helpen
keuken
Avondwoordje by Bosco Base www.avondwoordjes.be