Met zachtheid en tijd buig je moeilijkheden om tot kansen.

We hebben meer dan ooit de neiging om te zeggen dat we druk zijn en geen tijd hebben. Door het vele ‘moeten’ van onszelf en onze omgeving zien we door de bomen het bos niet meer. Vaak hebben we dan geen oog meer voor de dingen die net tijd vragen.

In relatie gaan met jongeren is een intens engagement aangaan met de andere maar ook met jezelf. Het vraagt geduld en energie, doorzetting en durf…, maar bovenal vraagt het tijd.

Met deze poster avondwoordjes, willen we je oproepen om prioritijd te maken van jouw relatie met de jongeren en eens stil te staan wat jij kan doen om deze zo kwalitijdsvol mogelijk te maken. Tijd nemen biedt jou en de jongeren de kans om te kunnen groeien en om te ervaren wat belangrijk is voor jezelf en de andere.

Media:

 'I’ll be there for you (accoustic) - Mateo Oxley’

Materiaal:

1 spons per persoon

water

1 krijtje per persoon

muziekbox

   MiniScript:

   Begin het avondwoordje met iedereen een krijtje te geven.

   Vraag de deelnemers om een persoonlijke moeilijkheid op de grond te tekenen, als ze het liever privé houden, mag een krabbel ter verwijzing ook.

   Ga allemaal op 2 meter afstand staan van de krijttekeningen, geef iedereen een natte spons en laat ze zo hard als ze kunnen hun moeilijkheden weggooien.

   Vertel het verhaal over de droom van Don Bosco:

    Toen hij negen jaar was, kreeg Giovanni een bijzondere droom. Hij droomde dat zijn vrienden aan het vechten en het vloeken waren. Hij probeerde hen met zijn vuisten en met harde woorden te doen zwijgen.

    Plots veranderden de vechtende kinderen in wolven en verscheen Maria in zijn droom. Zij toonde aan de jonge Giovanni hoe hij de wolven kon veranderen in lammetjes. Niet met vuisten dus, maar met zachtheid.

    Giovanni begreep de droom niet helemaal, maar hij vergat hem niet. Hij bewaarde de droom als een kostbaar geschenk in zijn hart.

    Vraag iedereen om opnieuw hun eigen en elkaars moeilijkheden te proberen uitwissen. Deze keer niet met hardheid zoals de vorige keer, maar met zachtheid, door ze uit te vegen.

    Zet ondertussen een liedje op om tot rust te komen.


     Categorie: citaat
     Tags:
     zachtheid
     tijd
     moeilijkheden
     kansen