Hoe maak ik een Avondwoordje?

Het eerste avondwoordje werd gehouden door Don Bosco's moeder, Mamma Margherita. Don Bosco vond dit zo'n goed idee dat hij er een dagelijkse traditie van maakte.

Het was voor hem de ideale manier om op het einde van de dag nog een gedachte mee te geven aan de jongeren. Dat deed hij niet aan de hand van een lange preek of een geleerde toespraak: een paar ­gebeurtenissen van de voorbije dag, een droom, een verhaal … waren voor hem al voldoende. Langer dan 2 à 3 minuten hoefde het vaak niet te duren. Don Boscowerkingen over heel de wereld hebben die traditie ­overgenomen … en zo ook wij van Bosco Base!

Je kan een Avondwoordje opbouwen aan de hand van vier puzzelstukken: Waar, Inhoud, Lied/tekst en Sfeer. Zorg er voor dat alle puzzelstukken op elkaar betrokken zijn. Een Avondwoordje is "voor elk wat WILS".

PUZZELSTUKKEN

Waar

Welke plaats zorgt voor een extra ­dimensie bij wat je wil zeggen? ­
Heeft je werking de gewoonte om dat altijd op dezelfde plaats te doen, houd daar dan zeker rekening mee.
Als je wat meer vrijheid hebt, kan je heel wat kanten uit!

Inhoud

Welke gedachte wil je meegeven aan de deelnemers? Dat kan een waarde zijn, een persoon, een gevoel … Je kan de deelnemers ook iets laten doen.

Lied of tekst

Is er een lied dat of een tekst (gedicht, verhaal, quote …) die wat je wil meegeven anders en/of beter zegt? Wanneer je denkt dat zoiets een meerwaarde is, integreer het dan zeker!

Slot

Wat zorgt voor een passende sfeer? Een avondwoordje is immers de ideale ­afsluiter van een speelpleindag.
Een kaarsje, wat achtergrondmuziek, gedempt licht … zetten je ongetwijfeld een stuk verder op weg!

Aandachtspunten:

  • Praat luid en duidelijk genoeg. Let daarom op je ademhaling, articulatie en ­­­­­stemvolume. Het zou toch jammer zijn mochten de deelnemers je amper verstaan?!
  • Zet de deelnemers in een (halve) cirkel. Dan kun je daar zelf ook deel van uitmaken. Als dat niet mogelijk is, zorg dan dat je iets hoger zit: zo kunnen ook zij die achteraan zitten je goed verstaan.
  • Durf outside-the-box te denken!
    Een avondwoordje in de keuken ­bijvoorbeeld, waarom ook niet?! Of heb je al eens gedacht aan een avondwoordje over een paperclip?
  • Start de voorbereiding van je avondwoordje bij een van de vier puzzelstukken. Denk vervolgens creatief na op welke manier je de andere handvaten invult.
  • Zorg voor een vertaling van een ­anderstalig lied. Als dat niet mogelijk is, haal er dan één quote uit en leg die vooraf of nadien uit aan de deelnemers, zodat voor hen duidelijk wordt wat de link is tussen het lied en de inhoud van je avondwoordje.
  • Link je avondwoordje – indien mogelijk – aan iets wat betrekking heeft op je ­werking of op de speelpleindag.
    Zo wordt het nóg herkenbaarder voor de deelnemers.