Goe gespeeld!

Goe Gespeeld!  is een netwerk van organisaties dat pleit voor écht spelen. Goe spelen, zonder de 'd', want spelen is ook nooit 'af' of het is soms met een hoek af. Spelende kinderen zijn geen bedreigde soort: ze mogen wél lawaai maken, wél iets gevaarlijks doen, wél vuil worden, ...

Bosco Base verbindt speelpleinen en vakantiewerkingen in Vlaanderen en Brussel waar kinderen en jongeren ervaringen opdoen en leren samen spelen en samen leven. Duizenden kinderen en jongeren gaan tijdens de zomer naar een speelplein of vakantiewerking van Don Bosco. Volgens de pedagogische visie van Don Bosco bieden we hen daar een eigenplaats waar ze zich thuis voelen, een leerplaats waar ze vaardigheden ontwikkelen, een zinplaats waar ze ruimte krijgen om te zoeken naar zingeving, en een speelplaats waar ze leeftijdgenoten ontmoeten en naar hartenlust kunnen spelen en ontdekken.

Samen met de andere organisaties zet Bosco Base zich daarom achter het eenendertigste kinderrecht: het recht op spelen. Spelen is een van de belangrijkste manieren waarop kinderen in de wereld staan. In hun spel maken ze hun wereld en zo krijgen ze er greep op. Je spel zelf organiseren is ook regels verzinnen en afdwingen, rollen verdelen en opnemen, plannen maken en improviseren, rekening houden met elkaar.

Goe gespeeld!

Goe spelen vraagt om avontuur!

Tijdens het spelen ervaren kinderen en jongeren voortdurend risico's en moeten ze inschatten of ze die risico's willen nemen of vermijden. Bosco Base wil kinderen en jongeren kansen geven om zichzelf te leren inschatten, dingen te proberen, af en toe te falen en er veel uit leren. Spelen gaat al eens gepaard met een kapotte knie of een flinke buil. Plakker erop en hup, terug de wijde wereld in! Daarom zetten wij ons mee achter de "Hé, het is ok!"-campagne van Goe Gespeeld!

Waarom spelen?

Allereerst omdat kinderen kinderen zijn! Spelen is hún manier om in de wereld te staan, om zichzelf te zijn, om met hun omgeving om te gaan.

En natuurlijk is spelen ook gezond en goed voor de sociale, cognitieve en motorische ontwikkeling van kinderen. Daar zijn wetenschappers en onderzoekers het allemaal over eens. Door samen met anderen te spelen, leren kinderen hoe ze met elkaar moeten omgaan, leren ze zelf spelletjes én spelregels verzinnen, ruzie maken en ruzie oplossen, en worden ze geprikkeld om meer te bewegen. Daarbij speelt de avontuurlijke buitenomgeving een heel belangrijke rol.

Don Bosco had dat in de 19e eeuw, toen hij zijn ‘oratorio’ oprichtte, al heel goed door. Hij was ervan overtuigd dat je kinderen op het speelplein vrijheid en autonomie kan geven. Ze hebben er namelijk veel meer beweegruimte dan binnenshuis en kunnen hun fantasie en verbeelding ten volle inzetten om een eigen wereld te creëren. Bij het verzinnen van een spel ontwikkelen kinderen ook hun verantwoordelijkheidszin door rekening te houden met hun spelgenoten.

Verrassend genoeg kan een kind in het spel ook tot rust komen. Het leert er namelijk nadenken over zijn of haar problemen, durft voor zichzelf op te komen en kan zo kalmte vinden in zichzelf. Dat vermindert stress en geeft hun zelfvertrouwen tegelijkertijd een boost.

Natuurlijk zijn sociale ontwikkeling, zelfontplooiing en stressvermindering niet de enige redenen waarom (buiten) spelen belangrijk is voor kinderen. Ze beleven ook gewoon heel veel plezier aan het spelen met anderen. De beweging en frisse lucht zijn goed voor hun gezondheid. Maar het voornaamste, zeker volgens Don Bosco, is dat spelen hen gelukkig maakt. En dat vinden wij bij Bosco Base ook het belangrijkste.

Bron: Jantje Beton