De roots van Don Bosco

Van zondag 21 tot en met vrijdag 26 juli (in zomertermen is dat "week 4") sluit Speelplein Don Bosco Oud-Heverlee de deuren. Say whaaaat?! Geen speelplein of zo?! Geen paniek: als er geen speelplein is in Oud-Heverlee die week, gaan we toch gewoon op verplaatsing? En waar kunnen we dan beter heen gaan, dan naar de plaatsen waar het voor Don Bosco allemaal begon?

Dompel je onder in het verhaal van Don Bosco in Turijn en omstreken. En natuurlijk doen we dat allemaal in de ons gekende speelpleinsfeer! Deze reis is exclusief voor animatoren, hoofdmonitoren en helpende handjes die met Speelplein Don Bosco Oud-Heverlee verbonden zijn. Schitterend toch?!

Zin om mee te gaan? Schrijf je nu in! Bekijk zeker nog deze pagina om meer info te krijgen. 

  PROGRAMMA

  zondag 21 juli

  We staan vroeg op en maken ons klaar voor een lange busreis naar San Giovanni di Riva presso Chieri. Wie dat wil kan natuurlijk de nacht ervoor op het speelplein blijven overnachten. De reis brengt ons naar Luxemburg en Duitsland, om uiteindelijk via Zwitserland het land te bereiken waar we een aantal dagen gaan verblijven: la bella Italia


  maandag 22 juli


  Op onze eerste dag bezoeken we de plaatsen waar het voor Giovanni Bosco begon: we zijn te gast in het huisje waar hij opgroeide, maken een mooie wandeling op de heuvels errond en bezoeken het dorpje waar hij school liep. Aan elke plaats hangt wel een mooi verhaal of een leuke anekdote. Natuurlijk maken we tijd voor plezier, un caffè of beter nog: een ijsje!  dinsdag 23 juli


  Giovanni Bosco kennen we beter als "Don" Bosco. "Don" is de aanspreking die in Italië gebruikt werd (en wordt) voor priesters. Hoe zit het met de (priester)studies van Giovanni Bosco? Was hij een superheld in het studeren of was het toch niet altijd even makkelijk voor hem? Aan de hand van een stadsspel in het gezellige Chieri leren we Giovanni Bosco beter kennen.  


  woensdag 24 juli

  Na twee dagen waarin we de historische Don Bosco leerden kennen, nemen we een rustdag. Nu ja, een volledige dag dolce far niente wordt het ook niet. Je mag die dag volledig zelf invullen! Wil je eens het historische Turijn ontdekken? Geen probleem! Misschien wil je wel inkopen doen voor het thuisfront? Dat kan! Wil je liever het Martinimuseum bezoeken of iets anders? Ook dat is mogelijk! Turijn heeft heel veel troeven! Eén iets doen we allen samen: we bezoeken de markt van Turijn om er samen onze picknick samen te stellen. De markt alleen al … daar kan je uren rondkuieren.


  donderdag 25 juli

  Helaas komen we stilaan aan het einde van onze reis. We ronden af met een bezoek aan het Turijn van Don Bosco. Hoe komt het dat deze eenvoudige boerenjongen in een grote industriestad terechtkomt? Je ontdekt waar en hoe het begonnen is. We bezoeken de kamers waar Don Bosco het grootste deel van zijn leven als priester gewoond heeft. Wist je dat hij daar ter plekke twee kerken gebouwd heeft, de ene al wat groter dan de andere? Ook deze zal je ontdekken. In een van die kerken ligt hij ook begraven. Het verhaal van Don Bosco gaat op deze dag ongetwijfeld nóg meer leven!

  vrijdag 26 juli

  Aan alle mooie (Italiaanse) liedjes komt een eind. Wat je doet op de terugreis naar Oud-Heverlee, kies je helemaal zelf: een filmpje kijken, bijpraten, wat slaap inhalen … Zeker is dat je heel wat leuke ervaringen en verhalen rijker zal zijn!

  VERBLIJFPLAATS

  We verblijven in "La Casetta San Domenico Savio", letterlijk vertaald "Het huisje van de heilige Domenico Savio". Wie Domenico was, kom je later nog wel te weten. Het belangrijkste is dat je weet dat zijn huisje omgetoverd is tot een verblijfplaats voor jeugdgroepen. Het is gelegen in een rustig dorpje. Buiten is er een groot terras en zowel binnen als buiten zijn er mogelijkheden om ons te ontspannen. 

  We slapen in twee grote slaapzalen. Een aantal kleinere kamers zijn voorbehouden voor de buschauffeur en helpende handjes die meegaan. Deze reis is een échte speelpleinreis, want we hebben onze eigen koks mee! Neem hier alvast een kijkje op de verblijfplaats. 

  DEELNAMEPRIJS

  We willen zo veel mogelijk mensen de kans geven om deel te nemen. Daarom zijn er twee mogelijke prijzen: 

  1. Je bent student

  Als student betaal je maximum 300 euro voor de volledige reis. Daarin is alles inbegrepen: vervoer, verblijf, verzekering, alle maaltijden ... Wil je toch iets extra, dan betaal je dat met je eigen zakgeld. Van zodra we definitief zicht hebben op het aantal inschrijvingen, wordt de prijs definitief beslist. Heb je toch al 300 euro betaald, dan betalen we je het verschil terug! 

  2. Je werkt 

  Ben je afgestudeerd en werk je al? Dan betaal je iets meer: voor 350 euro kan je mee op reis. Dan nog lijkt ons dat betaalbaar!

  Voor deze reis krijgen we een financieel duwtje in de rug van Droomfonds Don Bosco. Deze sponsoring staat los van de fotowedstrijd die we na vorige zomer gewonnen hebben, want het prijzengeld van dat project gaat integraal naar de speelpleinwerking. Afhankelijk van andere sponsorings- of subsidiekanalen, kan de prijs nog dalen. Mocht je al 300 euro betaald hebben en de prijs zakt, dan betalen we jou het verschil terug!