SPEELPLAATSANIMATOREN


Zorg voor (h)erkenning

Maak je eigen T-shirts of truien voor de speelplaatsanimatoren en begeleidende leerkrachten. Laat iedereen maar zien hoe trots je bent op het vrijwilligerswerk dat je doet.

Je kan de animatoren ook een badge geven of laten maken. Daarmee zijn ze herkenbaar voor de jongere leerlingen en begeleidende leerkrachten. Dat zou ook hun toegang kunnen zijn tot het vergaderlokaal.


Geef het animatorenteam een eigen naam

Verzin je eigen naam voor het speelplaatsanimatorenteam!

Of misschien vind je bij deze bestaande ideeën wel iets leuks:

JOS: Jeugdwerk Op School
MIA: Monitoren In Actie
SPAT: SpeelPlaatsAnimatieTeam


Gebruik het logo speelplaatsanimatie

logo_speelplaatsanimatie.png
logo_speelplaatsanimatie.jpg


Bedank je vrijwilligers

Het is belangrijk om je vrijwilligers af en toe te bedanken. Zo voelen ze zich gewaardeerd en zullen ze net die extra inspanning leveren als het nodig is.

Enkele leuke ideeën:

  • Organiseer op het einde van het jaar een dankbarbecue waar je kan genieten van elkaars gezelschap en waar er ook ideeën uitgewisseld kunnen worden.
  • Zet je animatoren en leerkrachten eens in de bloemetjes tijdens de Dag van de Vrijwilliger.
  • Bezorg de animatoren iets kleins voor Sinterklaas.


Zorg voor een eigen lokaal

De werkgroep rond speelplaatsanimatie en de betrokken animatoren hebben een lokaal nodig waar ze kunnen vergaderen en waar ze activiteiten kunnen voorbereiden. Natuurlijk is het belangrijk om te bekijken wat er binnen jouw school mogelijk is. Kunnen de animatoren dit lokaal elke middag gebruiken of is dit 1 keer per week tijdens de vergadering? Kunnen de animatoren hier ook eten of is het enkel om activiteiten voor te bereiden? Ligt hier ook het spelmateriaal?

Inspirerend voorbeeld: In Don Bosco Haacht trekken de animatoren tijdens de middag naar De Blokhut. Dit is hun lokaaltje aan de gebouwen van de eerste graad waar ze samen kunnen eten, een drankje mogen drinken en hun spelen kunnen voorbereiden.


Organiseer moni-activiteiten

Door af en toe activiteiten te organiseren voor de animatoren zorg je ervoor dat dit een hechte groep wordt waardoor de motivatie van de leerlingen vaak alleen maar toeneemt. Teamactiviteiten werken de sociale cohesie en de functionaliteit van de leden in de hand.

Inspirerende voorbeelden: moniweekend, groot monispel, …

Zet speelplaatsanimatie in de kijker op jouw school

Enkele leuke ideeën:

  • T-shirts/truien: zichtbaarheid!
  • Groot spel organiseren voor alle derdegraads-leerlingen
  • Omroepen door de micro
  • Flyer
  • Poster